Vinkit upean talvisen sienikeiton tuunaamiseen

22.02.2018

Täydellisen sienikeiton metsästys

Upea talvipäivä takana. Edessä rauhallinen ilta ja lämmin, herkulliselta tuoksuva sienikeitto.

Siitake on osa todella täyteläistä sienikeittoa. Sienikeiton tekemiseen on muutama salainen ainesosa jotka saavat sen maistumaan entistäkin paremmalta. 

grape-vine-vineyard_3.jpg

Klassinen makupari Sherry ja sienikeitto

Sherry on jo pitkään ollut monen sienikeiton salaisuus. Se on väkevöity viini Espanjan Jerez de la Fronteran lähialueilta. 

Rypäleinä käytetään Palomino finoa, Pedro Ximénezia ja Moscatelia.

Sherryn paahteiset, pähkinäiset sekä hedelmäiset vivahteet tekevät siitä upean lisän sienikeittoon. Sherry kannattaa lisätä keittoon sen valmistamisen loppuvaiheessa. 

Ketjap manis makea soijakastike

Soijakastike on aina hyvä makupari siitakkeelle. Makea Indonesiasta kotoisin oleva tavallista soijakastiketta makeampi ja paksumpi Ketjap Manis tuo mielenkiintoista täyteläisyyttä sienikeittoon. Suomalaisittain moni maistaa siinä salmiakin vivahteita jotka sopivat todella upeasti täydellisen sienikeiton tuunaamiseen. Tämä makea aavistuksen siirappimainen kastike sopii hienosti yhteen laadukkaan Sherryn sekä premium siitakkeen kanssa. 

Balsamiviinietikka

Tumma ja makeahko balsamiviinietikka on kotoisin Italiasta. Aitoa balsamiviinietikkaa valmistetaan Modenan alueella. Sitä ei kuitenkaan valmisteta viinistä, vaan suoraan rypälemehusta. Tätä mehua "keitetään kokoon" noin 80c lämpötilassa kunnes siitä on jäljellä noin puolet tai kolmannes. Tämän jälkeen sitä odottaa 2-4 vuoden käymisaika, jonka jälkeen tämä herkku jatkaa vielä valmistumistaan pullossa, jolloin maku tiivistyy entisestään. 

Yksinkertaista ja todella nopeaa

Yksinkertaisimmillaan voit ruskistaa siitakkeet sekä yhden salottisipulin kattilassa öljyssä, lisää kerma ja sopivasti maitoa. Mausteina toimii mustapippuri sekä suola. Voit suurustaa keittoa paksummaksi jauhoilla, lisää oman maun mukaan keittoon Sherryä sekä makeaa soijakastiketta sekä halutessasi balsamiviinietikkaa.

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä

Siirry arkistoon »