Kestävän kehityksen tiellä

12.09.2020

Kestävä kehitys vaatii vahvaa kokonaisuuden hallintaa

Kaiteki-sienet1.jpg

Mitä on kestävä kehitys sienialalla ja mitä se tarkoittaa käytännössä? 

Sieni on tuotteena mielenkiintoinen. Raaka-aineet ovat pääosin ravinnoksi kelpaamattomia. Tämä tarkoittaa että sienen raaka-aineiden tuotanto ei vie huonolla hyötysuhteella peltopinta-alaa perinteiseltä ruoantuotannolta. Lisäksi itse tuotannon kierto tapahtuu tarkasti hallituissa olosuhteissa. 

Aloitetaan raaka-aineista. Meillä tärkein pääraaka-aine on kotimainen koivu joka korjataan mahdollisimman läheltä. Suomen ilmasto luo otolliset olosuhteet sienituotantoon sopivan koivun kasvulle. Pitkät valoisat kesät antavat koivulle paljon voimaa kasvuun, tämä voima onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä eksoottisten sienien tuotannossa. Tämä auringon energia on hyvässä tallessa koivun rungossa, joka on tärkein energianlähde meidän sienille.

Koivu jauhetaan sienirihmastolle sopivaan muotoon ja mukaan lisätään pieni määrä luomuvehnää joka toimii helppona energiana sienirihmaston kasvun alkumetreillä. Myös luomuvehnä viljellään lähellä, pitkäaikaisten luotettavien viljelijöiden toimesta. 

Tottakai kasvualustaan tarvitaan myös vettä. Tiesitkö että meillä suomessa on maailman puhtain vesi? Täällä kotimaassa se tuntuu itsestään selvältä. Se on kuitenkin resurssi josta meidän tulee pitää huolta. Se ei ole pelkästään terveyskysymys, vaan myös vahva valtti vientimarkkinoilla. 

Mikä on tärkein asia sienentuotannossa, mistä sieni saa alkunsa ja mikä on se moottori sienen kasvussa? Rihmasto, suurin osa sienistä on rihmaston muodossa. Se auttaa meidän metsiä kasvamaan, helpottaa puiden ravinnonsaantia ja vaikuttaa metsien kautta koko luonnon tasapainoon. Todennäköisesti myös maailman suurin organismi on sienirihmastoa. Tämä sieni kasvaa Yhdysvalloissa Michiganin osavaltiossa.Tämän sienen maanalainen rihmasto on jopa 40 hehtaarin kokoinen.  

Kaupallisessa sienentuotannossa rihmasto on myös se kaikkein tärkein komponentti. Se määrittelee käytännössä koko tuotannon rakenteen, olosuhteet sekä tehokkuuden. Komponenttina se on myös äärimmäisen herkkä. Se ei kestä minkäänlaisia kemikaaleja, raaka-aineissa olevaa vaihtelua tai edes ilmansaasteita. Rihmastoa käsitelläänkin puhdastiloissa, jotta pystymme takaamaan aina tasaisen ja laadukkaan tuotteen markkinoille. Tuotannon hyötysuhde on myös täysin riippuvainen rihmaston tehokkuudesta. Tehokkaimmat rihmastot on aina suojattu tarkasti, vapailta markkinoilta saa lähinnä harrastekäyttöön sopivia rihmastoja.

Itse tuotannossa sienen tuotantoympäristöä tarkastellaan aina kokonaisvaltaisesti. Miten pidämme olosuhteet ympärivuoden tasaisina, voimmeko hyödyntää esikasvatuksessa syntyvää hukkalämpöä muualla tiloissa, miten optimoimme valaistuksen energiankäytön tai miten valmiit sienet pakataan. Ympäristöystävällinen tuotanto vaatii kokonaisvaltaista kuvaa koko prosessista. Kestävä kehitys ei ole vain RPET muovin käyttöä sienirasiassa, se kattaa koko tuotannon energian- ja materiaalin käytön sekä minimoidut ympäristövaikutuset koko prosessin ajalta. Se että tämä kaikki tehdään myös kustannustehokkaasti, luo tarkat raamit joiden sisällä meidän tulee toimia.    

Viimeisin mutta ei vähäisin asia on se, mitä tapahtuu käytetyille kasvualustoille tuotannon jälkeen. Näitä kasvualustoja syntyy tuhansia joka viikko vuoden ympäri. 
Kun ostat KAITEKI-sieniä ,tiedät että käytetty kasvualusta kompostoidaan aina uudelleen pelloille ravinteiksi.

Pidetään yhdessä huolta huomisesta !

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä
02.09.2019Tulevaisuuden sienet koetuotannossa
22.04.2019Kesä ja grillikausi tulee uusien raikkaiden makujen kanssa
05.01.2019Sienirihmastot kehittyvät todella nopeasti
12.11.2018Tulevaisuuden rakentajat ruokatuotannossa
22.10.2018Syksyn tuoreita makuja keittiöön
04.06.2018Grillikauden ehdoton uutuus jossa maistaa aidon koivun vivahteet
22.02.2018Vinkit upean talvisen sienikeiton tuunaamiseen
02.02.2018Tulevaisuuden ruoka on ympäristöystävällistä
14.01.2018Siitakesieni auttaa ihon hoidossa
07.10.2017Luonnon taikaa vuoden ympäri
24.09.2017Kaiteki sienet mukana Food & Fun festivaaleilla
26.08.2017Syksy on raikkaiden tuoreiden makujen aikaa
03.06.2017Suomen valoisa kesä luo puitteet laadukkaalle sienelle
29.05.2017Maista Kaiteki sieniä Shift festivaaleilla
29.04.2017Paistovalmis sienimix mukaan vuoden luomutuote 2017 kilpailuun
15.04.2017Tulevaisuuden sienituotteet täällä jo tänään
13.03.2017Luonnosta takaisin luontoon tukemaan kasvun ihmettä
18.02.2017Parhaat raaka-aineet maun sekä laadun takana
06.02.2017Kuningasvinokkaan tuotanto kasvaa jälleen
07.01.2017Paransimme jälleen energiatehokkuuttamme
16.12.2016Joulumielellä vesikielellä
27.11.2016Kevennetään ruokaa sienien avulla
16.10.2016Sienien paistaminen ilman voita tai öljyä
27.09.2016Pitkän odotuksen jälkeen tulossa on myös korkealaatuinen kuivattu siitake Satomestareilta
22.09.2016Nyt myös vaihtuva lihaton tai vegaaninen resepti
29.08.2016Helsingin itäkeskuksen Stockmannilla tapahtuu
24.08.2016Laatu alkaa jo tuotteen ensimetreillä
24.08.2016Tervetuloa Stockmannin herkkuun Tampereelle 27.8
20.06.2016Mitä tänään grillataan
23.05.2016Aitoja Japanilaisia makuja yhdistettynä Eurooppalaisiin makuihin
11.05.2016Helsingissä Arabian K-supermarketissa tapahtuu 14.5
26.04.2016Kaiteki sienen tie lautaselle on entistäkin ekotehokkaampi
05.04.2016Kaiteki kasvualustoja saatavissa nyt myös Ruohonjuuri kaupoista
30.03.2016Tiesitkö että Kaiteki kasvualustaa viedään myös ulkomaille
26.03.2016Stockmannin Vegefestivaalit 1.4
23.03.2016Uudet irtosienilaatikot käyttöön.
13.03.2016Kuningasvinokkaan tuotantoa kasvatetaan
31.01.2016Helsingin keskustan Stockmannin maistelut takana
28.01.2016Miten siitaketta voi kasvattaa kotona ?
28.01.2016Tervetuloa Stockmannin herkkuun Helsinkiin 29.1
26.01.2016Uudet 150g kuluttajapakkaukset markkinoille
22.11.2015Tapaaminen Japanin suurlähetystöllä
17.11.2015Stockmannin esittely takana
09.11.2015Tulevaisuuden Tori Helsingissä
01.11.2015Mikkolan Sienituote oli mukana Japan Week -tapahtumassa