Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin

28.09.2022

Tulevana talvena ihmisiltä ja yrityksiltä kysytään resilienssiä

sustainability-g51a86b133_1920.jpg

Kuluva vuosi on tuonut mukanaan isoja muutoksia eurooppalaiseen turvallisuusympäristöön, energia-arkkitehtuuriin sekä talouteen. Sitä mitä on tulossa, voi vain arvailla. Venäjällä on Ukrainan lisäksi ongelmia myös muilla rajoillaan – ja nyt myös rajojensa sisäpuolella. Voin myös yhtyä historioitsia ja professori Yuval Noah Hararin huoleen siitä että ”tiedonvälitys tuntuu olevan rikki”. Usein erimielisyyksissä on kyse maalatuista mielikuvista, ei tiukasta faktasta. Tämä pätee Venäjän propagandasta aina länsimaihin asti. Hyvänä esimerkkinä hallitsemattomasta kohinasta toimii vaikka Yhdysvallat, jossa ihmiset eivät ole samaa mieltä edes siitä, kuka voitti viimeisimmät presidentin vaalit.

24. helmikuuta 2022 alkoi Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Uskon että koko maailma oli tästä agressiosta shokissa. Ihmiset ja valtiot toimivat usein rationaalisesti, miettien myös valitun polun seurauksia. Nyt näyttää siltä että Venäjän valitsema polku on johtamassa umpikujaan ulko- ja sisäpoliittisesti. Se mitä tämä merkitsee naapurimaille sekä euroopalle, on varmasti monen päättäjän työpöydällä. Hyvä uutinen on, että eurooppa on ollut yhtenäisempi ja päättäväisempi kuin olisi osannut odottaa.

Tuleva talvi on energiakriisin ja inflaation värittämä, jota (EKP) pyrkii rauhoittamaan nostamalla ohjauskorkoaan. Tämä mekanismi taas tuottaa haasteita ennestään vaikeuksissa oleville valtioille, yhtiöille sekä kotitalouksille. Euroopan yhtenäisyyteen isketään nyt monella rintamalla samaan aikaan ja lopputuloksena ostovoima laskee vauhdilla.

Suomalainen elintarviketuotanto on ollut paljon parrasvaloissa, nousevien kustannusten, tuottajahintojen sekä muuttuvan ilmaston vuoksi. Tulevana talvena moni yritys tulee laskemaan tarkasti, onko korkeiden energiahintojen ja samaan aikaan laskevan ostovoiman aikana mahdollista jatkaa tuotantoa. Se on varmaa, että osa tuotteista tulee häviämään kauppojen hyllyiltä, ainakin talveksi.

Onko tämän kaiken keskellä valoa tunnelin päässä?

Sienituotanto on herkkää paitsi energia- ja raaka-aineiden hintojen nousulle, myös ostovoiman muutoksille. Suurin osa talven muutoksista on vain väliaikaisia, samalla kun osa jää pysyvämmin elämäämme. Tuotantoamme ohjataan kysynnän mukaan ja sieniä tulee olemaan jatkuvasti saatavilla. Me katsomme luottavaisina tulevaisuuteen uuden tuotantolinjan tuoman tehokkuuden ansiosta, samalla tarkasti maailman kehitystä seuraten. 

Meillä sienien tuotannossa on jo pitkään pyritty vähentämään energiankulutusta. Tilat valaistaan LED valoilla, tuotantoa ohjataan energiatehokkaasti, esikasvatuksen hukkalämpö hyödynnetään tarkasti ynm. Suurimmat ja mullistavimmat suunnitelmat odottavat myynnin volyymin riittävää kasvua. Kun tämä raja saavutetaan, tuotannon tehokkuus kasvaa vielä nykyisestäkin huimilla loikilla eteenpäin. Meillä kansainväliset huippuammattilaiset ovat jo luoneet valmiit suunnitelmat seuraavallekin askeleelle, joita simuloidaan ja kehitetään koko ajan eteenpäin. Kun myynnin volyymi saavuttaa riittävän pisteen, alkaa tapahtua paljon ja nopeasti.

Parhaiten pidämme omavaraisuudesta ja kilpailukyvystä kiinni, kun oikeasti tuemme kotimaista tuotantoa kauppojen hyllyjen välissä. Silloin resurssit kanavoituvat oikein ja yritykset saavat selvän signaalin siitä, että suomeen kannattaa sijoittaa ja luoda työpaikkoja. Lopulta kaikki valta on kuluttajilla. He äänestävät valinnoillaan millainen tulevaisuudesta tulee.

Kiitos kuuluu teille kaikille jotka olette tukeneet kotimaisen sienituotannon kehitystä!

Juha 
Mikkolan Sienituote MST Oy

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä
02.09.2019Tulevaisuuden sienet koetuotannossa
22.04.2019Kesä ja grillikausi tulee uusien raikkaiden makujen kanssa
05.01.2019Sienirihmastot kehittyvät todella nopeasti
12.11.2018Tulevaisuuden rakentajat ruokatuotannossa
22.10.2018Syksyn tuoreita makuja keittiöön
04.06.2018Grillikauden ehdoton uutuus jossa maistaa aidon koivun vivahteet
22.02.2018Vinkit upean talvisen sienikeiton tuunaamiseen
02.02.2018Tulevaisuuden ruoka on ympäristöystävällistä
14.01.2018Siitakesieni auttaa ihon hoidossa
07.10.2017Luonnon taikaa vuoden ympäri
24.09.2017Kaiteki sienet mukana Food & Fun festivaaleilla
26.08.2017Syksy on raikkaiden tuoreiden makujen aikaa
03.06.2017Suomen valoisa kesä luo puitteet laadukkaalle sienelle
29.05.2017Maista Kaiteki sieniä Shift festivaaleilla
29.04.2017Paistovalmis sienimix mukaan vuoden luomutuote 2017 kilpailuun
15.04.2017Tulevaisuuden sienituotteet täällä jo tänään
13.03.2017Luonnosta takaisin luontoon tukemaan kasvun ihmettä
18.02.2017Parhaat raaka-aineet maun sekä laadun takana
06.02.2017Kuningasvinokkaan tuotanto kasvaa jälleen
07.01.2017Paransimme jälleen energiatehokkuuttamme
16.12.2016Joulumielellä vesikielellä
27.11.2016Kevennetään ruokaa sienien avulla
16.10.2016Sienien paistaminen ilman voita tai öljyä
27.09.2016Pitkän odotuksen jälkeen tulossa on myös korkealaatuinen kuivattu siitake Satomestareilta
22.09.2016Nyt myös vaihtuva lihaton tai vegaaninen resepti
29.08.2016Helsingin itäkeskuksen Stockmannilla tapahtuu
24.08.2016Laatu alkaa jo tuotteen ensimetreillä
24.08.2016Tervetuloa Stockmannin herkkuun Tampereelle 27.8
20.06.2016Mitä tänään grillataan
23.05.2016Aitoja Japanilaisia makuja yhdistettynä Eurooppalaisiin makuihin
11.05.2016Helsingissä Arabian K-supermarketissa tapahtuu 14.5
26.04.2016Kaiteki sienen tie lautaselle on entistäkin ekotehokkaampi
05.04.2016Kaiteki kasvualustoja saatavissa nyt myös Ruohonjuuri kaupoista
30.03.2016Tiesitkö että Kaiteki kasvualustaa viedään myös ulkomaille
26.03.2016Stockmannin Vegefestivaalit 1.4
23.03.2016Uudet irtosienilaatikot käyttöön.
13.03.2016Kuningasvinokkaan tuotantoa kasvatetaan
31.01.2016Helsingin keskustan Stockmannin maistelut takana
28.01.2016Miten siitaketta voi kasvattaa kotona ?
28.01.2016Tervetuloa Stockmannin herkkuun Helsinkiin 29.1
26.01.2016Uudet 150g kuluttajapakkaukset markkinoille
22.11.2015Tapaaminen Japanin suurlähetystöllä
17.11.2015Stockmannin esittely takana
09.11.2015Tulevaisuuden Tori Helsingissä
01.11.2015Mikkolan Sienituote oli mukana Japan Week -tapahtumassa