Maailma sienifarmarin silmin 2022

30.12.2022

Maailma muutosten kourissa

fresh-g4ff3d638c_1920.jpg

Takana on haastava muutosten vuosi, jonka yksityiskohtia tuskin tarvitsee kenellekään toistaa. Onkin parempi pohtia minne maailma on menossa, mitä on tapahtumassa ja miltä mahdolliset tulevaisuuden trendit tulevat näyttämään. 

Jo pitkään on ollut meneillään rakennemuutos ihmisten ja ostovoiman keskittymisen, energiankäytön sekä sen tuotannon, kaupallisten rakenteiden sekä talouden mekanismien suhteen. Mennyt vuosi on vain kiihdyttänyt muutoksia entisestään. 

Yritysten näkökulmasta on hyvä ymmärtää minne ihmiset kulkeutuvat, millaista elämää he elävät ja millaiset arvot ovat nousemassa. Parhaillaan energianhinnat ohjaavat jo vahvasti ihmisten ostopäätöksiä ja tulevaisuuden suunntelmia. Tämä näkyy kiinteistöjen hinnoissa, päivittäisessä kuluttamisessa ja muuttoliikkeessä. Nyt tehdään myös isoa ja nopeaa siirtymää kohti energiatehokkaampaa ja vihreämpää tulevaisuutta. Tulossa on isoja investointeja energiasektorille sekä energian käytön tehostamiseen, samalla kun siirtymä lisää sähkönhinnan volatiliteettia, joka taas lisää älykkään energiankäytön ohjauksen tarvetta. 

Elämä on siis muuttumassa vaivihkaa uuteen asentoon. Jälleen kerran taitava konseptisuunnittelu, palvelumuotoilu sekä tekninen kehitys muuttaa arkea lähes huomaamatta.

Kaupallinen maailma sähköistyy ja muuttuu vauhdilla. Samalla kun syrjäisemmillä sijainneilla ostoskeskukset hiljenevät, vastaavanlaisia palveluita syntyy isojen markettien sisälle. Ravintolamaailmat sykkivät elämää marketin seinien sisäpuolella ja ihmiset viettävät aikaa kahviloissa. Ihmisvirtaa keskitetään nyt selvästi ns. hotspotteihin, joissa palveluiden resursseja ja hankintaa saadaan keskitettyä entisestään. Samaan aikaan samoissa kiinteistöissä keräillään verkko-ostoksia ja parhailla sijainneilla tätäkin ollaan jo automatisoitu. Toisaalta ihmiset osaavat myös arvostaa ruokakulttuuria ja kovatasoiset ravintolat, jotka ovat tehneet annoksista oikeaa taidetta, vetävät ihmisiä puoleensa. Ravintolat nojaavat vahvasti henkilöbrändeihin ja ihmiset osaavat arvostaa iltaa taidokkaiden makujen parissa. Ehkä viikonloppumatkat eurooppaan ovat vaihtumassa elämyksiksi huipputason ravintoloissa?

Mitä sienifarmilla tapahtuu? Helmikuussa nostetaan jälleen tuotannon mekaniikan automaatioastetta, tuotannon sisäinen logistiikka kehittyy ison askeleen eteenpäin ja energiatehokkuus nousee entisestään. Tällä kertaa kesällä tarvittavan jäähdytyksen tarve minimoidaan uudella tekniikalla jota ei ole juurikaan käytössä Suomessa. Tulossa on vieläkin uusia muutoksen tuulia mutta niistä kerrotaan sitten myöhemmin lisää. 

Hyvää uutta alkavaa vuotta ja eletään mukana muutosten tuulissa!

Juha

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä
02.09.2019Tulevaisuuden sienet koetuotannossa
22.04.2019Kesä ja grillikausi tulee uusien raikkaiden makujen kanssa
05.01.2019Sienirihmastot kehittyvät todella nopeasti
12.11.2018Tulevaisuuden rakentajat ruokatuotannossa
22.10.2018Syksyn tuoreita makuja keittiöön
04.06.2018Grillikauden ehdoton uutuus jossa maistaa aidon koivun vivahteet
22.02.2018Vinkit upean talvisen sienikeiton tuunaamiseen
02.02.2018Tulevaisuuden ruoka on ympäristöystävällistä
14.01.2018Siitakesieni auttaa ihon hoidossa
07.10.2017Luonnon taikaa vuoden ympäri
24.09.2017Kaiteki sienet mukana Food & Fun festivaaleilla
26.08.2017Syksy on raikkaiden tuoreiden makujen aikaa
03.06.2017Suomen valoisa kesä luo puitteet laadukkaalle sienelle
29.05.2017Maista Kaiteki sieniä Shift festivaaleilla
29.04.2017Paistovalmis sienimix mukaan vuoden luomutuote 2017 kilpailuun
15.04.2017Tulevaisuuden sienituotteet täällä jo tänään
13.03.2017Luonnosta takaisin luontoon tukemaan kasvun ihmettä
18.02.2017Parhaat raaka-aineet maun sekä laadun takana
06.02.2017Kuningasvinokkaan tuotanto kasvaa jälleen
07.01.2017Paransimme jälleen energiatehokkuuttamme
16.12.2016Joulumielellä vesikielellä
27.11.2016Kevennetään ruokaa sienien avulla
16.10.2016Sienien paistaminen ilman voita tai öljyä
27.09.2016Pitkän odotuksen jälkeen tulossa on myös korkealaatuinen kuivattu siitake Satomestareilta
22.09.2016Nyt myös vaihtuva lihaton tai vegaaninen resepti
29.08.2016Helsingin itäkeskuksen Stockmannilla tapahtuu
24.08.2016Laatu alkaa jo tuotteen ensimetreillä
24.08.2016Tervetuloa Stockmannin herkkuun Tampereelle 27.8
20.06.2016Mitä tänään grillataan
23.05.2016Aitoja Japanilaisia makuja yhdistettynä Eurooppalaisiin makuihin
11.05.2016Helsingissä Arabian K-supermarketissa tapahtuu 14.5
26.04.2016Kaiteki sienen tie lautaselle on entistäkin ekotehokkaampi
05.04.2016Kaiteki kasvualustoja saatavissa nyt myös Ruohonjuuri kaupoista
30.03.2016Tiesitkö että Kaiteki kasvualustaa viedään myös ulkomaille
26.03.2016Stockmannin Vegefestivaalit 1.4
23.03.2016Uudet irtosienilaatikot käyttöön.
13.03.2016Kuningasvinokkaan tuotantoa kasvatetaan
31.01.2016Helsingin keskustan Stockmannin maistelut takana
28.01.2016Miten siitaketta voi kasvattaa kotona ?
28.01.2016Tervetuloa Stockmannin herkkuun Helsinkiin 29.1
26.01.2016Uudet 150g kuluttajapakkaukset markkinoille
22.11.2015Tapaaminen Japanin suurlähetystöllä
17.11.2015Stockmannin esittely takana
09.11.2015Tulevaisuuden Tori Helsingissä
01.11.2015Mikkolan Sienituote oli mukana Japan Week -tapahtumassa