Maailma sienifarmarin silmin 202230.12.2022 Maailma muutosten kourissaTakana on haastava muutosten vuosi, jonka yksityiskohtia tuskin tarvitsee kenellekään toistaa. Onkin parempi pohtia minne maailma on menossa, mitä on tapahtumassa ja miltä mahdolliset tulevaisuuden trendit tulevat näyttämään. Elämä on siis muuttumassa vaivihkaa uuteen asentoon. Jälleen kerran taitava konseptisuunnittelu, palvelumuotoilu sekä tekninen kehitys muuttaa arkea lähes huomaamatta. Kaupallinen maailma sähköistyy ja muuttuu vauhdilla. Samalla kun syrjäisemmillä sijainneilla ostoskeskukset hiljenevät, vastaavanlaisia palveluita syntyy isojen markettien sisälle. Ravintolamaailmat sykkivät elämää marketin seinien sisäpuolella ja ihmiset viettävät aikaa kahviloissa. Ihmisvirtaa keskitetään nyt selvästi ns. hotspotteihin, joissa palveluiden resursseja ja hankintaa saadaan keskitettyä entisestään. Samaan aikaan samoissa kiinteistöissä keräillään verkko-ostoksia ja parhailla sijainneilla tätäkin ollaan jo automatisoitu. Toisaalta ihmiset osaavat myös arvostaa ruokakulttuuria ja kovatasoiset ravintolat, jotka ovat tehneet annoksista oikeaa taidetta, vetävät ihmisiä puoleensa. Ravintolat nojaavat vahvasti henkilöbrändeihin ja ihmiset osaavat arvostaa iltaa taidokkaiden makujen parissa. Ehkä viikonloppumatkat eurooppaan ovat vaihtumassa elämyksiksi huipputason ravintoloissa? Mitä sienifarmilla tapahtuu? Helmikuussa nostetaan jälleen tuotannon mekaniikan automaatioastetta, tuotannon sisäinen logistiikka kehittyy ison askeleen eteenpäin ja energiatehokkuus nousee entisestään. Tällä kertaa kesällä tarvittavan jäähdytyksen tarve minimoidaan uudella tekniikalla jota ei ole juurikaan käytössä Suomessa. Tulossa on vieläkin uusia muutoksen tuulia mutta niistä kerrotaan sitten myöhemmin lisää. Juha |