Sasu Laukkonen tekee hyvistä raaka-aineista taidetta

Supervisionääri ja Michelintähden ravintoloitsija arvostaa lähellä tuotettuja ja laadukkaita raaka-aineita

"Ravintolakokemus on aina kokonainen tarina"

savustettu palsternakka ja siitakesienet

Tämä kotikokkaajalle tuunattu resepti löytyy nyt myös Oran menusta

Savustettu palsternakka ja paistetut siitakesienet 2:lle

2 pienikokoista tai 1 iso palsternakka (mieluusti luomu tai biodynaaminen,pesty hyvin)

foliota

savustuspuruja, savustuspönttö

tippa öljyä

150g siitakesieniä

50g voita


Kuivaa palsternakkojen pinta ja öljyä ne mahdollisimman kevyesti 'sivellen'.

Savusta kokonaisia, raakoja, öljyttyjä palsternakkoja savustuspöntössä 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on vaaleanruskea sävy ja juurekset tuoksuvat savulta.

Laita palsternakat yksittäisiin folioihin ja paahda niitä 200c kiertoilmauunissa noin 45 min jos ne ovat pieniä ja noin tunti jos ne ovat keskikokoisia. Tavoitteena on saada ne keskeltä pehmeän meheviksi.

Ota palsternakat uunista ja jäähdytä ne huoneenlämmössä, kunnes ne eivät enää ole polttavan kuumia, noin 30 min. Jos ehdit, paista palsternakkoja kokonaisina voissa kunnes kuori alkaa rapeutumaan. Leikkaa sitten puoliksi ja suolaa ne sisältä ja ulkoa.

Siisti veitsellä siitakesienten jalat.Laita voi kattilaan ja lämmitä sitä kunnes se on kullankeltaista ja alkaa kuplimaan isosti. Laita sienet voihin tässä vaiheessa.

Pyörittele sieniä kattilassa jatkuvasti ja paista ne nopeasti, noin 2 minuutin ajan ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile ne palsternakkojen kanssa ja käytä ruskistettua voita kastikkeena.

Ruskistettu voi tuo paahteista makua

Pilko voi paksupohjaiseen kattilaan. Nosta kattila levylle ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa. Huomaat pian, kuinka voi alkaa paahtumaan ja siitä nousee herkullinen, hieman pähkinäinen tuoksu. Mitä tummemmaksi uskallat paahtaa voin, sitä parempaa siitä tulee. Sekoittele voita välillä, ettei se tartu kattilan pohjaan. Hellan lämpötila kohoaa helposti, joten ole tarkkana ja säädä lämpötilaa tarpeen mukaan pienemmäksi. Etenkin induktiolieden kanssa pitää olla varovainen lämpötilan suhteen. Jos sinulla on keittiömittari, ota se käyttöön. Kun voin lämpötila näyttää 160 astetta, nosta kattila levyltä ja anna voin tasaantua hetki.