Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin

28.09.2022

Tulevana talvena ihmisiltä ja yrityksiltä kysytään resilienssiä

sustainability-g51a86b133_1920.jpg

Kuluva vuosi on tuonut mukanaan isoja muutoksia eurooppalaiseen turvallisuusympäristöön, energia-arkkitehtuuriin sekä talouteen. Sitä mitä on tulossa, voi vain arvailla. Venäjällä on Ukrainan lisäksi ongelmia myös muilla rajoillaan – ja nyt myös rajojensa sisäpuolella. Voin myös yhtyä historioitsia ja professori Yuval Noah Hararin huoleen siitä että ”tiedonvälitys tuntuu olevan rikki”. Usein erimielisyyksissä on kyse maalatuista mielikuvista, ei tiukasta faktasta. Tämä pätee Venäjän propagandasta aina länsimaihin asti. Hyvänä esimerkkinä hallitsemattomasta kohinasta toimii vaikka Yhdysvallat, jossa ihmiset eivät ole samaa mieltä edes siitä, kuka voitti viimeisimmät presidentin vaalit.

24. helmikuuta 2022 alkoi Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Uskon että koko maailma oli tästä agressiosta shokissa. Ihmiset ja valtiot toimivat usein rationaalisesti, miettien myös valitun polun seurauksia. Nyt näyttää siltä että Venäjän valitsema polku on johtamassa umpikujaan ulko- ja sisäpoliittisesti. Se mitä tämä merkitsee naapurimaille sekä euroopalle, on varmasti monen päättäjän työpöydällä. Hyvä uutinen on, että eurooppa on ollut yhtenäisempi ja päättäväisempi kuin olisi osannut odottaa.

Tuleva talvi on energiakriisin ja inflaation värittämä, jota (EKP) pyrkii rauhoittamaan nostamalla ohjauskorkoaan. Tämä mekanismi taas tuottaa haasteita ennestään vaikeuksissa oleville valtioille, yhtiöille sekä kotitalouksille. Euroopan yhtenäisyyteen isketään nyt monella rintamalla samaan aikaan ja lopputuloksena ostovoima laskee vauhdilla.

Suomalainen elintarviketuotanto on ollut paljon parrasvaloissa, nousevien kustannusten, tuottajahintojen sekä muuttuvan ilmaston vuoksi. Tulevana talvena moni yritys tulee laskemaan tarkasti, onko korkeiden energiahintojen ja samaan aikaan laskevan ostovoiman aikana mahdollista jatkaa tuotantoa. Se on varmaa, että osa tuotteista tulee häviämään kauppojen hyllyiltä, ainakin talveksi.

Onko tämän kaiken keskellä valoa tunnelin päässä?

Sienituotanto on herkkää paitsi energia- ja raaka-aineiden hintojen nousulle, myös ostovoiman muutoksille. Suurin osa talven muutoksista on vain väliaikaisia, samalla kun osa jää pysyvämmin elämäämme. Tuotantoamme ohjataan kysynnän mukaan ja sieniä tulee olemaan jatkuvasti saatavilla. Me katsomme luottavaisina tulevaisuuteen uuden tuotantolinjan tuoman tehokkuuden ansiosta, samalla tarkasti maailman kehitystä seuraten. 

Meillä sienien tuotannossa on jo pitkään pyritty vähentämään energiankulutusta. Tilat valaistaan LED valoilla, tuotantoa ohjataan energiatehokkaasti, esikasvatuksen hukkalämpö hyödynnetään tarkasti ynm. Suurimmat ja mullistavimmat suunnitelmat odottavat myynnin volyymin riittävää kasvua. Kun tämä raja saavutetaan, tuotannon tehokkuus kasvaa vielä nykyisestäkin huimilla loikilla eteenpäin. Meillä kansainväliset huippuammattilaiset ovat jo luoneet valmiit suunnitelmat seuraavallekin askeleelle, joita simuloidaan ja kehitetään koko ajan eteenpäin. Kun myynnin volyymi saavuttaa riittävän pisteen, alkaa tapahtua paljon ja nopeasti.

Parhaiten pidämme omavaraisuudesta ja kilpailukyvystä kiinni, kun oikeasti tuemme kotimaista tuotantoa kauppojen hyllyjen välissä. Silloin resurssit kanavoituvat oikein ja yritykset saavat selvän signaalin siitä, että suomeen kannattaa sijoittaa ja luoda työpaikkoja. Lopulta kaikki valta on kuluttajilla. He äänestävät valinnoillaan millainen tulevaisuudesta tulee.

Kiitos kuuluu teille kaikille jotka olette tukeneet kotimaisen sienituotannon kehitystä!

Juha 
Mikkolan Sienituote MST Oy

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä

Siirry arkistoon »