Maailma sienifarmarin silmin 2022

30.12.2022

Maailma muutosten kourissa

fresh-g4ff3d638c_1920.jpg

Takana on haastava muutosten vuosi, jonka yksityiskohtia tuskin tarvitsee kenellekään toistaa. Onkin parempi pohtia minne maailma on menossa, mitä on tapahtumassa ja miltä mahdolliset tulevaisuuden trendit tulevat näyttämään. 

Jo pitkään on ollut meneillään rakennemuutos ihmisten ja ostovoiman keskittymisen, energiankäytön sekä sen tuotannon, kaupallisten rakenteiden sekä talouden mekanismien suhteen. Mennyt vuosi on vain kiihdyttänyt muutoksia entisestään. 

Yritysten näkökulmasta on hyvä ymmärtää minne ihmiset kulkeutuvat, millaista elämää he elävät ja millaiset arvot ovat nousemassa. Parhaillaan energianhinnat ohjaavat jo vahvasti ihmisten ostopäätöksiä ja tulevaisuuden suunntelmia. Tämä näkyy kiinteistöjen hinnoissa, päivittäisessä kuluttamisessa ja muuttoliikkeessä. Nyt tehdään myös isoa ja nopeaa siirtymää kohti energiatehokkaampaa ja vihreämpää tulevaisuutta. Tulossa on isoja investointeja energiasektorille sekä energian käytön tehostamiseen, samalla kun siirtymä lisää sähkönhinnan volatiliteettia, joka taas lisää älykkään energiankäytön ohjauksen tarvetta. 

Elämä on siis muuttumassa vaivihkaa uuteen asentoon. Jälleen kerran taitava konseptisuunnittelu, palvelumuotoilu sekä tekninen kehitys muuttaa arkea lähes huomaamatta.

Kaupallinen maailma sähköistyy ja muuttuu vauhdilla. Samalla kun syrjäisemmillä sijainneilla ostoskeskukset hiljenevät, vastaavanlaisia palveluita syntyy isojen markettien sisälle. Ravintolamaailmat sykkivät elämää marketin seinien sisäpuolella ja ihmiset viettävät aikaa kahviloissa. Ihmisvirtaa keskitetään nyt selvästi ns. hotspotteihin, joissa palveluiden resursseja ja hankintaa saadaan keskitettyä entisestään. Samaan aikaan samoissa kiinteistöissä keräillään verkko-ostoksia ja parhailla sijainneilla tätäkin ollaan jo automatisoitu. Toisaalta ihmiset osaavat myös arvostaa ruokakulttuuria ja kovatasoiset ravintolat, jotka ovat tehneet annoksista oikeaa taidetta, vetävät ihmisiä puoleensa. Ravintolat nojaavat vahvasti henkilöbrändeihin ja ihmiset osaavat arvostaa iltaa taidokkaiden makujen parissa. Ehkä viikonloppumatkat eurooppaan ovat vaihtumassa elämyksiksi huipputason ravintoloissa?

Mitä sienifarmilla tapahtuu? Helmikuussa nostetaan jälleen tuotannon mekaniikan automaatioastetta, tuotannon sisäinen logistiikka kehittyy ison askeleen eteenpäin ja energiatehokkuus nousee entisestään. Tällä kertaa kesällä tarvittavan jäähdytyksen tarve minimoidaan uudella tekniikalla jota ei ole juurikaan käytössä Suomessa. Tulossa on vieläkin uusia muutoksen tuulia mutta niistä kerrotaan sitten myöhemmin lisää. 

Hyvää uutta alkavaa vuotta ja eletään mukana muutosten tuulissa!

Juha

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä

Siirry arkistoon »