Kestävän kehityksen tiellä

12.09.2020

Kestävä kehitys vaatii vahvaa kokonaisuuden hallintaa

Kaiteki-sienet1.jpg

Mitä on kestävä kehitys sienialalla ja mitä se tarkoittaa käytännössä? 

Sieni on tuotteena mielenkiintoinen. Raaka-aineet ovat pääosin ravinnoksi kelpaamattomia. Tämä tarkoittaa että sienen raaka-aineiden tuotanto ei vie huonolla hyötysuhteella peltopinta-alaa perinteiseltä ruoantuotannolta. Lisäksi itse tuotannon kierto tapahtuu tarkasti hallituissa olosuhteissa. 

Aloitetaan raaka-aineista. Meillä tärkein pääraaka-aine on kotimainen koivu joka korjataan mahdollisimman läheltä. Suomen ilmasto luo otolliset olosuhteet sienituotantoon sopivan koivun kasvulle. Pitkät valoisat kesät antavat koivulle paljon voimaa kasvuun, tämä voima onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä eksoottisten sienien tuotannossa. Tämä auringon energia on hyvässä tallessa koivun rungossa, joka on tärkein energianlähde meidän sienille.

Koivu jauhetaan sienirihmastolle sopivaan muotoon ja mukaan lisätään pieni määrä luomuvehnää joka toimii helppona energiana sienirihmaston kasvun alkumetreillä. Myös luomuvehnä viljellään lähellä, pitkäaikaisten luotettavien viljelijöiden toimesta. 

Tottakai kasvualustaan tarvitaan myös vettä. Tiesitkö että meillä suomessa on maailman puhtain vesi? Täällä kotimaassa se tuntuu itsestään selvältä. Se on kuitenkin resurssi josta meidän tulee pitää huolta. Se ei ole pelkästään terveyskysymys, vaan myös vahva valtti vientimarkkinoilla. 

Mikä on tärkein asia sienentuotannossa, mistä sieni saa alkunsa ja mikä on se moottori sienen kasvussa? Rihmasto, suurin osa sienistä on rihmaston muodossa. Se auttaa meidän metsiä kasvamaan, helpottaa puiden ravinnonsaantia ja vaikuttaa metsien kautta koko luonnon tasapainoon. Todennäköisesti myös maailman suurin organismi on sienirihmastoa. Tämä sieni kasvaa Yhdysvalloissa Michiganin osavaltiossa.Tämän sienen maanalainen rihmasto on jopa 40 hehtaarin kokoinen.  

Kaupallisessa sienentuotannossa rihmasto on myös se kaikkein tärkein komponentti. Se määrittelee käytännössä koko tuotannon rakenteen, olosuhteet sekä tehokkuuden. Komponenttina se on myös äärimmäisen herkkä. Se ei kestä minkäänlaisia kemikaaleja, raaka-aineissa olevaa vaihtelua tai edes ilmansaasteita. Rihmastoa käsitelläänkin puhdastiloissa, jotta pystymme takaamaan aina tasaisen ja laadukkaan tuotteen markkinoille. Tuotannon hyötysuhde on myös täysin riippuvainen rihmaston tehokkuudesta. Tehokkaimmat rihmastot on aina suojattu tarkasti, vapailta markkinoilta saa lähinnä harrastekäyttöön sopivia rihmastoja.

Itse tuotannossa sienen tuotantoympäristöä tarkastellaan aina kokonaisvaltaisesti. Miten pidämme olosuhteet ympärivuoden tasaisina, voimmeko hyödyntää esikasvatuksessa syntyvää hukkalämpöä muualla tiloissa, miten optimoimme valaistuksen energiankäytön tai miten valmiit sienet pakataan. Ympäristöystävällinen tuotanto vaatii kokonaisvaltaista kuvaa koko prosessista. Kestävä kehitys ei ole vain RPET muovin käyttöä sienirasiassa, se kattaa koko tuotannon energian- ja materiaalin käytön sekä minimoidut ympäristövaikutuset koko prosessin ajalta. Se että tämä kaikki tehdään myös kustannustehokkaasti, luo tarkat raamit joiden sisällä meidän tulee toimia.    

Viimeisin mutta ei vähäisin asia on se, mitä tapahtuu käytetyille kasvualustoille tuotannon jälkeen. Näitä kasvualustoja syntyy tuhansia joka viikko vuoden ympäri. 
Kun ostat KAITEKI-sieniä ,tiedät että käytetty kasvualusta kompostoidaan aina uudelleen pelloille ravinteiksi.

Pidetään yhdessä huolta huomisesta !

30.12.2022Maailma sienifarmarin silmin 2022
28.09.2022Miltä muuttuva maailma näyttää sienifarmarin silmin
29.01.2022Sienet mukana tulevaisuuden megatrendeissä
30.11.2021Tulevaisuuden rakentajat
07.01.2021Unohda ankeilu ja askeettisuus, nauti ruoasta ketona tai kevennettynäkin
12.09.2020Kestävän kehityksen tiellä
08.04.2020Ei antibiootti- tai kemikaalijäämiä
11.03.2020Siitakesieni on aasiassa lähes pitkäikäisyyden symboli
20.02.2020Muovirasia on mainettaan parempi
31.10.2019Ympäristöarvot ovat meille tärkeitä

Siirry arkistoon »