Eeva-Maria Liskon keveämmät kattilat Freesiä herkullista reseptiikkaa!

EEVA-MARIA LISKO, 40 Markkinointisuunnittelija media-alalla. Sivutoiminen yrittäjä, kirjailija ja reseptin­tekijä. Äiti. Kotikokki.

Asuu Tampereen seudulla miehensä ja 4- ja 1-vuotiaiden ­lastensa kanssa.

Harrastaa kokkailua ja lasten kanssa ulkoilua.Unelmoi siitä, että saisi tehdä töitä ruoan parissa koko­päiväisesti.

Seuraa Instagramissa: @keveammat­kattilat ja @eevamarialisko

Kermainen sienipasta talvisiin iltoihin

Kermainen sienipasta 2 annosta: (alle 30 min)

4 rullaa tagliatelle -pastaa tai 300g mukapastaa (kesäkurpitsanauhaa)

1 rasia Kaiteki siitakesieniä (150g)

1 pieni sipuli (50g)

2 rkl oliiviöljyä (20g)

1½ dl kasvislientä (1½ dl vettä, ½ rkl kasvisfondia)

2 dl pähkinäkermaa (jauha 40g vaaleita pähkinöitä blenderissä. Lisää 2 dl vettä ja aja tasaiseksi) useampi rouhaus suolaa useampi rouhaus mustapippuria pieni kimppu tuoretta persiljaa

-Keitä pasta ohjeen mukaan. Jos käytät mukapastaa, tee se: kuori kesäkurpitsa. Suikaloi siitä pitkittäissuunnassa nauhoja kuorimaveitsellä. Sopiva annos on n. 150g nauhoja.

-Kuori ja silppua sipuli. Pilko sienet palasiksi, eri mallisiksi, vähän eri kokoisiksikin vaikka. Tee kasvisliemi ja pähkinäkerma. Silppua persilja.

-Kuumenna pannu ja puolet oliiviöljystä siinä. Pienennä lämpö puoleen ja kuullota sipuleita 5 minuuttia. Älä päästä sipuleita ruskistumaan, mutta älä fuskaa kuullotuksessa kuitenkaan, jotta sipulit saavat kaipaamansa pehmeyden ja makeuden. Se vaatii aikaa. Siirrä kuullotetut sipulit hetkeksi lautaselle odottamaan.

-Kuumenna pannu uudestaan ja mittaa pannulle toinen puolikas oliiviöljystä. Lisää pannulle pilkotut sienet ja paista niitä 2/3 -lämmöllä viitisen minuuttia niin, että ne paahtuvat ja saavat hieman väriä pintaan.

-Lisää sipulit takaisin pannulle ja kaada mukaan kasvisliemi. Laske lämpö puoleen tehosta ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Kaada mukaan pähkinäkerma ja mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja tuoreella persiljalla.

-Sekoita pasta kastikkeeseen. Jos valmistat toiselle annoksen pastalla ja toiselle mukapastalla, jaa kastike kahtia ja sekoita pastat erikseen omiin osiinsa. Annostele lautasille ja nauti.

PÄHKINÄKERMAN TILALTA VOIT KÄYTTÄÄ IHAN TAVALLISTA RUOKA- TAI KUOHUKERMAA.

Eeva-Maria Lisko Keveämmät kattilat

Kuva: Eeva-Maria Lisko

Vegaaninen kampasimpukka on uudenlainen lähestymistapa kuningasvinokkaalle

Vegekampasimpukat ja kukkakaalipyree 2 annosta: (alle 30 min)

300g kukkakaalta

1 dl pähkinäkermaa (jauha 20g vaaleita pähkinöitä blenderissä. Lisää 1 dl vettä ja aja tasaiseksi) muutama rouhaus suolaa ripaus valkopippuria ½ tl valkoviinietikkaa

1 rasia Kaiteki King kuningasosterivinokkaita

1 rkl oliiviöljyä

Haudutusliemi: 1 dl kasvislientä (1 dl vettä, 1 tl kasvisfondia)

2 tl soijakastiketta

1 tl valkoviinietikkaa

½ tl steviaa (tai 1 tl sokeria)

-Tee ensin kukkakaalipyree: Leikkaa kukkakaali nupuiksi ja keitä nuput pehmeiksi, nuppujen koosta riippuen 5-10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Tee kukkakaalin kiehuessa pähkinäkerma tai käytä tavallista ruoka- tai kuohukermaa. Aja sauvasekoittimella kukkakaali muhennokseksi. Lisää mukaan kerma, suola, valkopippuri ja valkoviinietikka ja jatka sauvasekoittimella ajamista kunnes pyree on samettisen tasaista.

-Leikkaa kuningasosterivinokkaiden jalat noin sentinpaksuisiksi kiekoiksi. Tee haudutusliemi sekoittamalla kaikki sen ainesosat yhteen.

-Kuumenna pannu liedellä. Nosta sienikiekot pannulle ja kaada liemi mukaan. Laske lämpötila puoleen ja hauduta kiekkoja pannulla noin 5 minuuttia. Käännä kiekot puolessa välissä.

-Kun liemi on pannulta haihtunut, mittaa pannulle oliiviöljy ja paista kiekkoihin kauniit pinnat molemmin puolin.

-Annostele kukkakaalipyree lautasille ja nosta sienikiekot pyreen päälle. Koristele annos halutessasi rucolalehdillä, persiljatupsulla tai muutamalla revityllä basilikan lehdellä.

PÄHKINÄKERMAN TILALTA VOIT KÄYTTÄÄ TAVALLISTA RUOKA- TAI KUOHUKERMAA. SIENTEN HATUT VOIT KÄYTTÄÄ TOISEEN RUOKAAN TAI SILPUTA JA PIKAPIKKELÖIDÄ TÄMÄN ANNOKSEN KRUUNUIKSI.

Resepti ja kuva: Eeva-Maria Lisko Keveämmät kattilat

Kuva: Eeva-Maria Lisko Keveämmät kattilat

Nyhtösienihotdog hurmaa sinutkin!

Nyhtösienihotdogit (pikanyhtödogit) 4 hodaria: (alle 30 min)

1 rasia Kaiteki King kuningasosterivinokkaita

1 rkl oliiviöljyä

4 hotdog-sämpylää

kourallinen kaalia suikaleina

kourallinen tuoretta pinaattia

4 rkl majoneesia tai ranskankermaa

1 varsi kevätsipulia

pieni kourallinen tuoretta korianteria

-Laita uuni lämpenemään 225’C. Halkaise sienet ja raavi ne haarukalla pitkittäissuunnassa suikaleiksi. Levitä suikaleet leivinpaperoidulle uunipellille, pirskota päälle oliiviöljy ja paahda 225’C-asteisessa uunissa reilu 10 minuuttia. Sekoita välillä, etteivät suikaleet pala kiinni paperiin.

-Tee sillä aikaa kastike (ohje alla) ja suikaloi kasvikset. Lämmitä hotdog-sämpylät. Sekoita kastike uunista tulleeseen nyhtösieneen. Kokoa hotdogit: Levitä sämpylän pohjalle ruokalusikallinen majoneesia tai ranskankermaa, hyppysellinen kaalisuikaletta, muutama tuore pinaatinlehti ja neljännes nyhtösienestä ja viimeistele annos kevätsipulisilpulla ja tuoreella korianterilla.

Resepti ja kuva: Eeva-Maria Lisko Keveämmät kattilat

Kaiken kruunaa makeantulinen kastike

Korealaistyylinen makeantulinen kastike:

2 isoa valkosipulinkynttä kuorittuna ja liiskattuna

2 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl shirachaa

2 rkl steviaa

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

½ rkl soijaa

½ rkl seesamiöljyä

½ rkl chilihiutaleita

Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan, sekoita ja keitä kuplien 5 minuuttia. Nosta halutessasi valkosipulit pois valmiista kastikkeesta.

Resepti ja kuva: Eeva-MariaLisko Keveämmät kattilat

Kuva: Eeva-Maria Lisko Keveämmät kattilat

Sienicappuccino on trendikäs herkku

Sienicappuccino 2 annosta: (alle 30 min)

1 rasia Kaiteki siitakesieniä (150g)

1 pieni sipuli (50g)

1 pieni valkosipulinkynsi

2 rkl oliiviöljyä (20g)

2,5 dl kasvislientä

2 dl pähkinäkermaa (jauha 40g vaaleita pähkinöitä blenderissä. Lisää 2 dl vettä ja aja tasaiseksi)

useampi rouhaus suolaa, useampi rouhaus mustapippuria (oksa tuoretta timjamia) (ripaus steviaa tai sokeria)


-Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Pilko sienet, muodolla ja koolla ei niin väliä. Tee pähkinäkerma. Kuumenna pannu ja puolet oliiviöljystä siinä. Pienennä lämpö puoleen ja kuullota sipuleita 5 minuuttia. Älä päästä sipuleita ruskistumaan, mutta älä fuskaa kuullotuksessa kuitenkaan, jotta sipulit saavat kaipaamansa pehmeyden ja makeuden. Se vaatii aikaa. Lisää silputtu valkosipuli sipulin joukkoon pannulle kuullotuksen loppuvaiheessa. Siirrä sitten kuullotetut sipulit pieneen kattilaan odottamaan.

-Kuumenna pannu uudestaan ja mittaa pannulle toinen puolikas oliiviöljystä. Lisää pannulle pilkotut sienet ja paista niitä 2/3 -lämmöllä 5 minuuttia niin, että ne paahtuvat ja saavat hieman väriä pintaan.

-Kaada paistetut sienet kuullotetun sipulin seuraksi kattilaan. Lisää kattilaan kasvisliemi ja lämmitä seosta hetki. Aja keitto samettiseksi sauvasekoittimella. Tämäkin vaatii muutaman minuutin kärsivällisyyttä.

* Lisää sitten pähkinäkerma ja mausta valmis keitto suolalla, mustapippurilla ja ripauksella steviaa tai sokeria tarvittaessa. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää hieman kasvislientä tai vettä soseutusvaiheessa.

-Annostele keitto kahteen kuppiin ja nauti. Koristele annos halutessasi pähkinäkermavaahdolla* ja tuoreella timjamilla.

*Jos haluat annoksen pintaan vaahdon, vaahdota sauvasekoittimella pähkinäkermaa ennen sen lisäämistä keittoon. Kuori lusikalla sauvasekoittimella vaahdotetun kerman pinnalta kevein vaahto pieneen kuppiin. Kun loppu kerma on lisätty keittoon, keitto valmis ja annosteltu kuppeihin, lusikoi vaahto annosten päälle.

PÄHKINÄKERMAN TILALTA VOI KÄYTTÄÄ IHAN TAVALLISTA RUOKA- TAI KUOHUKERMAA.

Resepti ja kuva: Eeva-Maria Lisko Keveämmät kattilat